Начало Нагоре ЗА КОНТАКТИ СЪДЪРЖАНИЕ
           
        2016/2017 Прояви

               

2016/2017 Прояви
2015/2016 Прояви
2014/2015 Прояви
2013/2014 Прояви
2012/2013 Прояви
2011/2012 Прояви
2010/2011 Прояви
2008/2009 Прояви
2007/2008 Прояви
2006/2007 Прояви
2005/2006 Прояви
2004/2005 Прояви

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА С МИРЕЛА

Инициатива на Мирела Манолова от 7в клас за децата от ОУ "Христо Ботев" село Крепост. С помощта на ученици от нашето училище тя успя да събере достатъчно играчки, дрехи, обувки, ученически пособия и зарадва дечица с по-малки възможности. Искам много да благодаря на всички които се включиха и помогнаха да зарадваме децата за Коледа - сподели Мирела.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ОТ 7 А КЛАС

В навечерието на големия християнски празник Рождество Христово учениците от 7 а клас на ОУ“Пенчо Славейков“ с класен ръководител Мата Минчева проведоха поредица от инициативи, чиято цел бе да се съберат средства за децата, пострадали от трагичния инцидент  в  с. Хитрино.

Автори на добротворството  бяха Моника Делчева, Жаклин Атанасова,Невена Йорданова и  Виктория Живкова.  Те събраха общо 420 лева.

Първо  поставиха кутия за дарения във фоайето на 1 етаж в училището. След това инициираха благотворителен базар, откъдето всяко дете можеше да си закупи красив сувенир, бисквитки или други лакомства.

Кулминацията бе организираният от момичетата благотворителен концерт на 23 декември в голямата зала на КДК. Входът бе  2 лв за деца и 3 лв за възрастни. Предварително бяха раздадени  красиви покани за кмета на общината и за ръководството на училището.

В тържеството с мого желание се включиха  учениците на Милка Запрянова – бившата класна ръководителка на седмокласниците. Присъстваха много развълнувани родители, горди с  добрата инициатива на своите деца.

На входа гостите бяха посрещани от усмихнатите Елеонора и Гюлтен. Те им даваха билетчета и ги приканваха да разгледат импровизирания коледен базар.

Тържеството започна с рецитал на децата от трети клас, след което  за най-любознателните  Невена бе подготвила  въпроси с награди, раздавани от Мария.

Всички желаещи деца  можеха  да дойдат на сцената  и да оцветят по една коледна рисунка, за да запомнят този прекрасен ден.

Чудният момент на Рождеството  бе представен чрез драматизация на откъс от творбата на Илия Волен „Млада Бога“ в изпълнение на Жаклин, Виктория, Николай, Християн и Ивайло.

Коледният дух на доброто бе допълнен с песните на  Нанси и Вивиян, а водещата Моника благодари на всички за оказаната подкрепа, като им пожела  светли празници.

Събраните  от седмокласниците 420 лева  ще бъдат изпратени  по  банков път на Български червен кръст за пострадалите деца  от  Хитрино.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ В ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

 Честита Коледа и весели празници от най-малките Славейковчета!

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

Рождественият концерт на децата изучаващи религия и православие" буквално препълни салона на общинския театър "Апостол Карамитев". Спектакълът започна в 12 часа, а инициативата се организира за втора поредна година от училището и преподавателят по религия Делян Тодев. Концерта е включен и в календарния план на групите по интереси работещи по проект „Твоят час“.

С песни и танци децата пресъздадоха най-светлия християнски празник - Рождество Христово. Те разказаха за Витлеемската звезда, за раждането на Божия син и за магията на Коледа. Учениците бяха облечени в красиви костюми за съответната роля в постановката.

На сцената излязоха библейските герои Дева Мария, Йосиф, ангелчета, овчари и много други. По традиция в коледния концерт участваха и приятели на славейковци. Залата беше препълнена от родители и гости на училището, което е единственото в общината, където 70 деца изучават православие. 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА С ДАЯНА

Щедрост и доброта! Коледен благотворителен базар, организиран от областния управител на Хасково! На Игнажден той покани в дома си-държавната администрация десетки деца от 35 училища, детски градини и клубове от всички общини в областта, които работиха неуморно за създаването на красотите, средствата от чиято разпродажба ще отидат за лечението на Ели от Свиленград.

Децата от ЦДО групи при ОУ „Пенчо Славейков“ се постараха и изработиха много красиви неща, а Даяна Топалова от VІІ в клас се присъедини към тази благотворителна акция със своя лична инициатива за изработване и събиране на картички и рисунки за Коледа, като на самия базар тя продължи да прави на място малки украшения.

Виртуална визита от ЦЕРН

За втора поредна година на 15 декември 2016 г. от 14:00 часа ученици и учители от ОУ „Пенчо Славейков“ имаха уникалната възможност да осъществят виртуална визита в най-големия европейски център за ядрени изследвания в Швейцария под ръководството на праподавателите по ИТ г-жа Катя Гочева и г-жа Красимира Илиева, които са преминали обучение в ЦЕРН през тази и миналата година.

Във виртуалната визита взеха участие 18 училища от България и три от тях са от Димитровград – ОУ „Пенчо Славейков“, ПМГ „Иван Вазов“ и СУ „Любен Каравелов“

Учениците чуха и видяха, че ЦЕРН е дом на 4 гигантски експеримента. Големият Адронен Колайдер (LHC) в ЦЕРН, е един от най-внушителните глобални научни проекти, създаден за изследване на елементарни частици. На 100 метра под земята в 4 на брой подземия са разположени 4 внушителни по размер детектора.
Тези и още много интересни факти научиха учениците на ОУ „Пенчо Славейков“ лично от българските учени в ЦЕРН. 

След края на лекциите имаха възможност да зададат и своите въпроси към тях, а седмокласничката Даяна Топалова показа пред учениците своите първи компютърни рисунки за ЦЕРН, като по-нататък възнамерява да направи изложба.

Всички ученици останаха доволни, че станха част от това уникално преживяване!

ОТКРИТ УРОК ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ  НА ТЕМА „ГИМНАСТИКА“

На 12 декември 2016 година в ОУ „Пенчо Славейков“ бе проведен открит урок по физическо възпитание и спорт  на тема „Гимнастика“.

 В присъствие на ръководството на училището и на родителите  децата се запознаха с основни гимнастически елементи като кълбо, везна, мост и  равновесно ходене по обърната гимнастическа пейка.

Под ръководството на своята учителка Деница Жекова те изпълниха голяма част от изучените  до момента  гимнастически елементи, строяване и  престрояване. След това участваха в щафетни игри и в състезание с елементи  от  гимнастиката  и  леката  атлетика.

Часът завърши с атрактивна демонстрация  на физическите качества на малките ученици – сила, бързина и ловкост. Така бе осъществена основната цел на урока – да представи пред родителската общност как се провеждат любимите на  децата часове по физическо възпитание и спорт.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците

За отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците в ОУ„Пенчо Славейков“ също не оставаме безразлични и приемаме кампанията лично, като се включихме със следните инициативи:
• Изготвяне на презентации на тема „Приятели на природата“, които с представяне на екран във фоайето на училището станаха достъпни за всички ученици.
• Изработване от децата на табелки и поставянето им в двора на училището, с които напомнят за необходимостта от чистота.
• Изложба и кът на тема „Отпадъци за изкуство“, в която са включени: предмети, рисунки и постери.
• Изработване от битови отпадъци на макет на училището.
• „Малки дизайнери“- облекла от битови отпадъци, ръчно изработени от децата.
• Кошчета за разделно събиране изработени от хартиени отпадъци.

Среща с младата авторка на детски книжки Петя Дичева

На 15.11.2016г. второкласниците от ОУ „Пенчо Славейков“ се срещнаха с младата авторка на детски книжки Петя Дичева. Събитието бе организирано от Народно читалище „Култура 2002“ и училището.

Писателката  е родена в град Ямбол и от дете излива емоциите си  в стихове. По професия е юрист. Казва, че страстта ѝ са пътешествията, музиката и българското слово. Пише за деца, заради любовта си към тях.  Издала е седем детски книжки с приказки- "Златната фея и Антонио", "Приказка за звездното момиченце", "Пътешествие в Космоса", "Невероятните приключения на пирата Вилмор", "Пазителят на водния кристал", "Тракийски оракул" и "Приказки от някъде"  и една с песнички за начинаещи пианисти.

Срещата бе провокирана от наскоро отминалия празник на будителите. Учениците показаха, че знаят какво е будител и изброиха имената на много такива, за което получиха награди от читалището.

Славейковчетата зарадваха писателката, защото бяха чели някои от нейните творби. С удоволствие споделиха впечатленията си за тракийското наследство и обсъдиха преживяванията на един от главните герои в приказките- Антонио. Чуха прекрасните изпълнения на пиано на децата от Музикална школа към МЦ- гр.Хасково.

Срещата приключи с вълнение, книжки с автограф от авторката, подаръци и цветя за гостите.

Ден на ТОЛЕРАНТНОСТТА

 

Приказка за истинската същност на думичката толерантност

Толерантност... Как всеки човек определя сам за себе си тази дума? Какво очаква от нея? Какво търси в значението и? Какво прави, за да я направи част от себе си?
В живота си хората изминават дълъг и тежък път, път по който срешат съдбата си, каквато и да е тя, получават такива житейски уроци, каквито Господ е предопределил за тях. И те като хора са длъжни да вървят този път, макар и страдайки по него.
Толерантността е качество, което ни прави повече хора, което облекчава нашия и пътя на много други хора по магистралата Живот. Първичната толерантност е тази, която имаме към себе си, това което знаем, че не бихме си причинили, тези неща, които биха ни наранили, обидили, накърнили, разочаровали, дори разплакали. Това е една висша сила, която понякога липсва на хората...и тази липса ги превръща в малки създания, незнаещи болката, носещи със себе си.
Когато човек се научи да бъде толерантен към себе си,той става толерантен и към другите, никога не би причинил на другиго, онова което не би сторил на самия себе си, ако наистина притежава тази толерантност, към която всички се стремим. В тази среда можем да намесим и уважението, което не прикрито показва пристрастия към толерантността.Човек уважаващ себе си, задължително притежава толерантност. Но това качество ни забранява толкова много...Толкова много, че понякога се питаме, има ли смисъл?! Това да си коректен и толерантен към своето вътрешно и външно АЗ, изисква отговорност и идейност. Отговорност, която да носиш към действията и постъпките си, отговорност да имаш смелостта да признаеш грешките си, отговорност да бъдеш себе си в този живот...Идейност?! Идейност да проявиш толерантността си, да покажеш какъв си отвътре и да обикнеш, идейност на изказа и идейност за това, как да използваш свободата си.
Хората са алчни към този си стремеж за съвършенство, крадат от себе си и подаряват на другите, за да изглеждат истински, но това е само поза. Мисълта за съвършенство губи смисъла си без толерантност. Това е частта от съвършенния пъзел, която го прави неразрушим. Когато хората знаят, че си толерантен към себе си и тях и те ще се стремят да бъдат такива към теб, а когато живота и хората около теб ти предлагат толерантност, тогава Боговете са на твоя страна...
Тази сутрин ще се събудя и ще бъда Толерантност.
Направих го, тава съм Аз-Толерантност.
Излизам навън, но преди това се отбивам до стаята на мама, за да и кажа къде отивам и кога ще се върна, не искам тя да се тревожи. Слизам по стълбите, но виждам милата бабичка как се катери едвам, едвам по неприятните стъпъла...Малко бързам, но все пак и помагам да се качи, като и пожелавам приятен ден-тя е щастлива. Излизам пред входа, звъни ми приятелка и ме моли да и услужа с дреха-връщам се, взимам я и отново тръгвам. Закъсняавам малко за среща, но все пак пристигам-‘Извинявам се, няма да се повтори!”. Тръгваме на разходка, срещаме просяк, който вчера видях пиян?! Неприятно, спира ни...(тук толерантност ли съм или наивница???)-ще бъда толерантност и:”Съжалявам,нямам.”- Не излъгах, не обидих, не знам защо проси...
Днес съм толерантност, ще изслушвам, ще помагам, с каквото мога, ще издържа на обидите, ще повярвам на лъжите, ще бъда толерантност.
Изморих се, сега се прибирам, нека бъда такава и към себе си...ще си полегна с мисълта, че днес не съм била достатъчна на себе си, но утре може би...

ЧИТАТЕЛ НА 2016 ГОДИНА ЗА ГБ "П. ПЕНЕВ"

Първокласникът Димитър Тумбалов с класен ръководител Милена Русева, стана читател на 2016 година за Детския отдел на Градска библиотека "П.Пенев". Момчето е заело от през изминалата година 163 книги, стана ясно по време на официална церемония днес във фоайето на библиотеката. Наградата на първокласника връчи кметът Иво Димов. Славейковецът е известен и с таланта си да рисува.

 

УЧЕБНА ЕВАКУАЦИЯ В ОУ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“

На 26 октомври от 11 часа  в ОУ“Пенчо  Славейков“ се проведе учебна евакуация. В посочения час, след сигнал за опасност, всички ученици, учители и помощен персонал излязоха в двора на училището съгласно предварително оповестения план за действие в случай на пожар.

Директорът на училището Снежана Ангелова поздрави присъстващите за бързото придвижване дотук –само  за 2 минути и 40 секунди. След това бе извършена демонстрация за гасене на пожар с пожарогасител в присъствието на служители от Противопожарна охрана – Димитровград.

Когато приключи демонстрацията, учениците заедно със своите учители  се върнаха в класните стаи, доволни, че са доказали своята готовност за осигуряване на собствената безопасност.

 

Полезни сайтове

MOH           

РУО-Хасково

LiveEDU.BG

Национален образователен портал

виртуална библиотека

Словото - българската виртуална библиотека

НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ОТ ВИРТУАЛНИ БИБЛИОТЕКИ

Уикипедия 

e-Twinning

Е-образование

ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ

ЦАРСТВОТО НА ПРИКАЗКИТЕ

Портал за Деца и Родители

ДЕЧИЦА - забавен детски сайт

Аз-детето - българският детски портал

 
 

 

Изработване и администриране на сайта: Катя Гочева
e-mail: kgocheva66@abv.bg,
 Skype:katia.gocheva
Последна промяна: 20.01.2017