Начало Нагоре ЗА КОНТАКТИ СЪДЪРЖАНИЕ
           
        2015/2016 Прояви

               

2016/2017 Прояви
2015/2016 Прояви
2014/2015 Прояви
2013/2014 Прояви
2012/2013 Прояви
2011/2012 Прояви
2010/2011 Прояви
2008/2009 Прояви
2007/2008 Прояви
2006/2007 Прояви
2005/2006 Прояви
2004/2005 Прояви

ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ДЕЦАТА

 

В състезанието по колоездене, където се показват майсторство и познания по безопасност на движението по пътищата, взеха участие три отбора – два от училището организатор и един гостуващ отбор от СОУ „Васил Левски“.

Гости на мероприятието бяха децата от ОДЗ №2 „Осми март“ .

Състезанието протече изключително оспорвано. С равен брой точки се отличиха първи и втори отбор на ОУ „Пенчо Славейков“, а почетното трето място заеха възпитаниците на СОУ „Васил Левски“.

 

 

ГОСТИ ОТ СЛОВЕНИЯ

На 8 юни 2016 г. в двора на ОУ „Пенчо Славейков“ се проведе тържество с участието на танцьорите от ансамбъл „Прежиховци“ от град Марибор, Словения. Те пристигнаха тук по покана на местното народно читалище "Звездица - 2003"- организатори на международния фолклорен фестивал "С танците на дедите ни" , който се провежда и със съдействието на нашето училище.

Учениците посрещнаха своите далечни гости с химна на Европа в изпълнение на Тромпетната група с ръководител Коста Арнаудов. Малките певици Нанси и Ивон поздравиха присъстващите с радостни песни на български и руски език.

Пред Славейковци словенските деца представиха различни танцови композиции с музика на живо. Майсторските изпълнения на цигулка, акордеон и флейта заедно с красивата игра на малките танцьори допринесоха за неповторимата тържествена атмосфера на празника.

След бурните аплодисменти учениците поканиха своите нови приятели от Словения да разгледат училището и да научат повече за нас.

 

 

2 юни 2016

 

Славейковци сведоха глави пред загиналите за свободата на България.

 

 

 

Международна конференция

 

На 02.06.2016г.-03.06.2016г. в гр. Пловдив се проведе Международна конференция на тема "Образователната система през 21 век - иновативни подходи за качествено образование" с председател Мария Гайдарова.

 

 

 

благотворителни инициативи

На 13, 20 и 27 май се проведе една от инициативите на Деляна Спасова „Прочети ми приказка“. Деляна зарадва с приказки децата от детска градина „Приказка“. Всички малчугани са останали много доволни.

На 31 май Деляна Спасова заедно със свои съученици дари детските играчки, събрани от цялото училище, на центъра за деца с увреждания в Димитровград. Инициативата с име „1 юни - празник за всички деца“ донесе много радост на децата от центъра.

 

 

ученическо самоуправление

 

По традиция 9 май бе за десети път обявен за Ден на ученическото самоуправление в ОУ "Пенчо Славейков". Рано сутринта развълнувани ученици се събраха пред кабинета на директора  в очакване официално да приемат властта от училищното ръководство. Водени от желанието си да поемат отговорности, те заеха постовете, които отговаряха на желанията и възможностите им. 

Дарина Атанасова Атанасова изпълнява длъжността на  Директор на училището, а нейни помощници по УД и АСД бяха  Габриела Славейкова Иванова, Беатрис-Мария Богданова Енчева и Евелин Милушева Ганева. С лекота  момичетата провеждаха телефонни разговори, вземаха  решения, подпомагани от  титулярите си, изслушваха  учители и родители, контролираха  нормалното протичане на учебния процес, както и издаването на различни документи. Дарина Атанасова участва в тържеството, посветено на Деня на Победата и Деня на Европа - 9 май. Развълнувана, тя поднесе цветя пред паметника на Маршал Толбухин, поздрави членовете на ученическия парламент, заели различни длъжности в Община Димировград, и присъства на празничния концерт.

Учениците, заели временно длъжността на педагогически съветник и психолог Жулиета Грозева Гочева и Десислава Грозева Янкова с интерес  извършваха  активна  консултативна дейност на ученици, учители и родители.

Радослав Николаев Кръстев като главен счетоводител  работи с документи, а  Марина Иванова Маринова с много внимание и загриженост за децата изпълни достойно работата на медицинската сестра в училището.

Шестокласниците Кристиян Христов Кънчев,  Венцислав Владимиров Павлов, Гюлтен Мустафа Хасан, Елеонора Тодорова Вълчева, Ева Евгениева Филева, Мария Руменова Пенева,  Виктория Живкова Жекова,  Мартин Данаилов Драгиев, Красимир Тодоров Канев, Никалас Ивайлов Иванов  и Момчил Венков Велчев проявиха изключително трудолюбие, като подпомогнаха  работата на помощния персонал.

В редовните учебни занятия  ученици  заеха местата на своите преподаватели и разбраха колко е трудна, но и благородна учителската професия. Като преподаватели по различни предмети от 1 до 8 клас се включиха повече от 100 ученици.

 Така с много емоции, но и с чувство за отговорност, протече денят на самоуправление  в училището -  поредно доказателство, че гласуваното доверие на учениците  бе оправдано.

 

Патронен празник на ОУ “Пенчо Славейков“

На 27 април под звуците на националния химн на Република България в изпълнение на Духов оркестър – Димитровград в празнично украсения с много цветя и балони двор на училището бе открито тържеството, посветено на 150- годишнината от рождението на  Пенчо Славейков.

Директорът на училището- г-жа Снежана Ангелова поздрави с празника всички присъстващи и награди победителите в проведените за празника инициативи.

Първи медали получиха най-добрите състезатели в щафетната обиколка на училището. Бронзовият медал бе за лекоатлетите от СОУ “Васил Левски“, сребърният – за отбора на ОУ„Пенчо Славейков“ и златният – за победителите от ОУ “Алеко Константинов“.

След това бяха наградени първенците в Общинското състезание по роден език „Език свещен на моите деди“.

Награди  получиха и победителите  от математическия турнир „Математика без граници“.

Своите награди – индивидуални и класови - получиха и първенците в акцията за събиране на вторични суровини "Лист по лист". Славейковци събраха общо  внушителните 9,5 тона хартия.

В знак на памет и почит към патрона на училището седмокласниците Габриела Славейкова и Делчо Делчев  поднесоха венец  пред паметната плоча на Пенчо Славейков  под звуците на вечната авторска песен „Неразделни“. Празничната атмосфера бе допълнена и с вдъхновеното изпълнение на стихотворението „Луд  гидия“ и на хорцето на Детския танцов състав "Славейковци" с ръководител г-жа Деница Жекова.

Много радост и бодрост в този тържествен момент внесоха талантливите тромпетисти с ръководител г-н Арнаудов,  песента "Топъл дъжд"на малката Ивон и  прекрасното изпълнение на децата от "Галаксико" с ръководител г-н Тихомир Митев.

Накрая всички Славейковци запяха химна на своето любимо училище "Славейковци", след което се хванаха на кръшно българско хоро.

 

 

 

ВИРТУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЦЕРН

Виртуална посещение в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН осъществиха днес петокласници от димитровградското ОУ "П.Славейков". Целта бе да се доближат максимално до най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, която се намира в ЦЕРН в Швейцария. С помощта на интернет връзка бе организирана виртуална визитка в световноизвестната организация.

Вече няколко месеца децата, с помощта на своята преподавателка Красимира Илиева се запознават с физиката на елементарните частици. Те са изработили свои проекти по темата, дори са направили занимателна игра, посветена на работата в CERN.

По време на едночасовата он лайн лекция в един от компютърните кабинети на училището децата се запознаха с това, какво представлява Европейската организация за ядрени изследвания. За нея и за работата на самия ядрен ускорител им разказаха български специалисти, работещи там.

Около 100 са представителите на нашата страна в ЦЕРН, като не всички са физици. Има и компютърни специалисти, които се грижат за поддръжката на огромната по обем техника, стана ясно от презентацията. Общо в организацията работят 2 300 души. Общият бюджет на ЦЕРН е 1 милр.швейцарски франка, от тях малко повече от 3 млн.лв. е сумата за България.

През октомври 2015 г. преподавателят по информатика Красимира Илиева участва в квалификационен курс в ЦЕРН. Обучението бе в рамките на националната програма "Развитие на педагогическите кадри". В рамките на 7-дневната програма преподавателите от цялата страна имаха лекции, упражнения и посещения в лаборатории на ЦЕРН.

Във виртуалната визита взеха участие 10 училища от България. Някои от тях са ПГпо механоелектротехника - гр.Плевен, ПГ по механотехника "Юрий Гагарин" - гр. Русе, ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви" - гр. Карлово, ПГМЕТ - гр. Пазарджик, ПГ по телекомуникации - гр. София, ПМГ - гр. Враца.

 

 

 

ОТКРИТ УРОК ПО ФВС

На  11.03.2016г. се проведе открит урок по Физическо възпитание и спорт с учениците от 4а клас. Темата на урока бе „Танци“. Децата се запознаха с основните движения на хорото „Македонско ширто“, а също и с това къде в България то е популярно.

След началното разучаване на учениците бе предоставена възможността да покажат своите умения и способности в щафетните игри.

Проведени бяха 4 състезания с елементи от леката атлетика и гимнастиката.

Урокът имаше за цел да представи пред родителската общност същността на уроците по ФВС в начален етап. Децата показаха голяма част от изучените до момента строяване, престрояване, гимнастически упражнения, хора.

Часът завърши със затвърждаване и усъвършенстване на „Право тракийско хоро“, в което взеха участие и родителите на децата.

 

 

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

В навечерието на 3-ти март третокласници от ОУ "Пенчо Славейков" с класен ръководител Петя Йорданова подготвиха и представиха пред своите съученици Урок по родолюбие. Учениците работиха по групи и показаха  откога, защо и как се празнува 3-ти март. С голямо желание и ентусиазъм малките българчета рецитираха стихове, пяха възрожденски песни и разказваха за славното ни минало, за борците за свобода, за Освобождението. Едно дете беше изработило"Черешовото топче" от глина, друго бе направило значки, изобразяващи българското знаме, които подари на всички присъстващи. С предварително събраните материали изработиха и постер "Обичаме те, Българийо", който поставиха в къта до портрета на Левски. В края на часа запяха "Вятър ечи, Балкан стене", след тях запяха всички. Това не беше урок за нови знания, нито урок за упражнение, това беше един час по родолюбие.

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА

 

Благотворителна кауза обедини учениците от ОУ "П.Славейков" в Димитровград. Тя стартира на 1 март и е в подкрепа на възпитаничката на подготвителната група в училището Габриела. Тя има детска церебрална парализа и не може да ходи. В момента се провежда терапия, с помощта на която има шанс на момиченцето да проходи.

"Ученическият съвет реши да подпомогне лечението на Габи, затова организирахме благотворителен базар на мартенички в двора на училището. Включиха се много ученици и родители, изработиха мартенички, а всеки пусна своята лепта в специална кутия", сподели директорът на училището Снежана Ангелова.

Тя разказа, че майката на Габи е била изключително развълнувана от вниманието и е благодарила от сърце на всички, съпричастни към лечението на дъщеря й. Кампанията продължава, набирателната кутия е поставена във фоайето на училището и всеки може да се включи, допълни директорът. За Великден отново е предвидена акция в помощ лечението на Габи.

В ОУ "П.Славейков" плануват да се погрижат в бъдеще и за подобряване на архитектурната среда на високите етажи в училището. Такова вече е направено на първия етаж. Така ще се улесни достъпа на деца с двигателни проблеми до сградата, коментира още Снежана Ангелова.

 

 

С ОБИЧ И ГОРДОСТ ЗА НАШИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 1 март учениците от шестите класове на ОУ“Пенчо Славейков“ посрещнаха под звуците на тържественото изпълнение на тромпетистите Баба Марта и настъпващата с нея пролет. Те чуха интересни легенди за мартеничката, разказани от техни съученици и от гостуващите им жени от клуб „Раковски“ в града. Всички присъстващи усетиха въздействието на жизнерадостните песни,  изпълнени в съпровод на акордеон от Коста Арнаудов – учител по музика в училището. Баба Марта раздаде на всички присъстващи на тържеството мартеници, а госпожа Ангелова награди победителите в конкурса за най-оригинална мартеничка.

Настроението достигна кулминационната си точка, когато водещият Габриел Ванчев от 6 г клас подчерта, че бяло-червеният конец е здравата нишка, свързваща  българите по света в едно. Във връзка с наближаващия

3 март бе  дадена думата на рецитаторите  от 6-тите класове, които изпълниха наизуст с много плам най-известните възрожденски родолюбиви стихотворения – „Паисий“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Левски“, „Хаджи Димитър“„Хубава си, татковино“ , „Отечество любезно“.

Тържеството завърши с вълнуващо изпълнение на песента“Моя страна, моя България“, която запяха всички ученици, гостите от клуба и учителите.

 

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА В ОУ“ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“

На 24.02.2016 година, когато е международният ден срещу тормоза в училище и Националната кампания „Да бъдеш Баща“  ОУ „Пенчо Славейков“ организира инициативи под надслов „Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца“. Поканихме бащи и важни за децата мъже в училище, за да кажат „НЕ“ на тормоза, защото вярваме, че силата на мъжа може да е съзидателна, а не разрушителна, и защото искаме децата в училище да усетят подкрепата на мъжете до себе си.

В двора на училището се събраха ученици в розови фланелки, които бяха поздравени от директора на училището и от председателя на училищното настоятелство за инициативността и съпричастността към идеята. Децата образуваха голяма розова тениска, а присъстващите бащи спукаха балони, в които бяха скрити послания „На мен ми пука за моето дете“. Учениците изрисуваха най-дългия розов постер, на който изразиха своите желания за повече толерантност и разбиране, а ученици от ІІІд клас танцуваха в знак на съпричастност.

По класове също се проведоха множество инициативи. Ученици от 3а и 3г класове  направиха фотосесия „Не на тормоза, Да на подкрепата и уважението“. Баща на третокласник сподели с децата увереността си, че „...от утре могат да бъдат още по-добри “.

4 б клас изработиха „Влакче на надеждата“, с което украсиха фоайето и призоваха към повече толерантност и приятелство.

4 в клас  се срещнаха с бащи, които им разказаха за основните форми на тормоз и обсъдиха какво всъщност е „мъжка постъпка“-обидата, подигравката или подкрепата, окуражително протегнатата ръка.

Учениците от 5а, 6б и 7а  класове изработиха табла и колажи „Да превърнем насилието в приятелство“, „Не на тормоза в училище“и „Какъв искаш да бъдеш“, които ще напомнят на всички ученици, че добрите обноски са в основата на приятелството.

 

 

СРЕЩА – РАЗГОВОР В ОТ „АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ“

На 17.02.2016г. ученици от ОУ “Пенчо Славейков“ посетиха общинския театър „Апостол Карамитев“, където присъстваха на среща- разговор с режисьора и директора на театъра Тодор Боянов, сценографа Антония Попова и актоьра Петър Петров  от пловдивския драматичен театър.

Темата на срещата бе Костюмография, като учениците бяха запознати с начина на изработването на сценичните костюми, специфичната работа на сценографа, различните видове костюми като модели, цвят,материи, свързани със съответната историческа епоха и образите, в които се превъплътява съответният актьор! Учениците имаха възможност да видят изложените модели, да се докоснат до тяхното изящество и да се насладят на това своеобразно изкуство!

Домакините отговориха и на въпросите, зададени от учениците, като особено запомнящи се са думите на Тодор Боянов, че  когато една работа се върши с желание, винаги ще има успех, че във всяко начинание трябва да има много любов и професионализъм.

След едночасовата беседа Снежана Ангелова – Директор на ОУ“Пенчо Славейков“, благодари на любезните домакини за ползотворната среща, като им пожела успех в тяхната нелека, но благородна работа.

ОТКРИТ УРОК ПО ПРАВОСЛАВИЕ

Открит урок по православие в димитровградския храм "Св. Димитър" имаха второкласници от ОУ "Пенчо Славейков". От тази година 50 деца от училището изучават свободно избираем предмет "Религия-православие". Днес най-малките християни видяха вътрешното разположение на храма, мястото на иконостаса, разположението на иконите и коя кой светец символизира, защо и как се палят свещички, какво е светена вода и за какво се използва и др. Досега децата са изучавали религия само в класните стаи. Днес за първи път те видяха в храма всичко кое къде се намира и бяха изключително заинтригувани. 

Откритият урок по християнство води преподавателят по религия Делян Тодев, който е син на отец Георги. 23-годишният димитровградчанин е завършил Пловдивската Духовна семинария през 2011 г. и теология в Пловдивския университет през 2015 г. В момента продължава образованието си с магистърската програма “Литургия и музика” в Богословския факултет на Софийския университет. Обучението в училищата по желание е негова инициатива. Преди това са правени само редки и откъслечни опити да се изучава православие в Димитровград, при това доста отдавна. За начинанието сега Пловдивската Света митрополия е оказала съдействие на младия преподавател, като предостави учебници и помагала за всичките 50 деца.

В днешния открит урок, децата показаха добри познания по православие и споделиха, че в храма се чувстват по-добри и радостни. Уроци по предмета "Религия - православие" са избрали да учат и 25 ученици от ОУ "Ал. Константинов". Обучението може да се провежда и в останалите училище стига децата и родителите им да желаят, съобщи Делян Тодев. 

Еко инициатива "Стани еко герой"

Еко инициативата стартира от 10 февруари. Начинанието е съвместно с Еко Пак и Община Димитровград и ще продължи до края на февруари.

Мероприятието е под надслов "Стани еко герой и научи всички в къщи да съборат разделно" и обхваща деца от 1 до 8 клас. То ще бъде формата на информационно - образователна кампания.

Повече информация: http://ecopack.bg/game/

 

 

ЧЕСТВАНЕ НА КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА

 

В честването на китайската нова година - празник на пролетта се включиха и ученици от ОУ "П.Славейков".

 

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП НА ПРОЕКТА ЗА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

Във връзка с приключване на дейностите по проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес на 03.12.2015 г. от 13.30 ч. в V Основно училище „Митьо Станев” – Стара Загора се проведе Информационен ден  с участието на представители на средищни училища от областите Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Бургас. Сред одобрените за участие училища е и ОУ “Пенчо Славейков“ Димитровград. На официалното откриване поздравления бяха отправени от заместник-областния управител на Стара Загора, заместник-кмета на Стара Загора, Началника на Рио Стара Загора и г-н Лазар Додев, директор на дирекция ОКИ в МОН. Сред официалните гости бе и Началника на РИО Хасково г-н Иван Панайотов.

Рисунки, предмети и материали, изработени от учениците – Славейковци в часовете за занимания по интереси бяха представени във фоайето и актовата зала на старозагорското училище – домакин. Експонираните предмети  в Информационния ден бяха разглеждани с интерес от десетките участници от различните области.

Аплодисментите на публиката и овациите на другите участници получиха тромпетистите на ОУ“Пенчо Славейков“, които изпълниха канона „Братко Жак“ и „Когато светците маршируват“.  Вивиан, Нанси, Владко, Стоян и Станислав вдигнаха публиката на крака с изпълнението на „Химна на Европа“.

Третокласничката Ивон Иванова бе блестяща с изпълнението на „Повей, ветре“ на Лили Иванова. Йоанна от трети клас изпълни детска забавна песен.

С пъстрите си костюми, атрактивно изпълнение и модерна хореография, основаваща се на традиционния български фолклор, танцьорите завладяха публиката с оригиналното изпълнение на танца „Гайди“. Славейковци бяха сред най-интересните участници в престижния форум и с танца си „Детска планета“.

 

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ "РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО"

Насладете се на Рождественския концерт изнесен от децата  на ОУ "Пенчо Славейков", изучаващи СИП-Религия.

 

 

Вижте клипа:

 

КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ОТ НЮ ЙОРК

Наближава Коледа, малки и големи очакват подаръци, но най-големият подарък за учениците в ОУ “Пенчо Славейков“ е едно ново приятелство. Вълшебството на Коледа пристига при тях изненадващо. Съпругът на  дизайнерката на бижута г-жа Мариана Делчева, която е била ученичка в първи клас в ОУ “Пенчо Славейков“ през 1977г. с класен ръководител г-жа Мария Георгиева, подари на Славейковци коледна елха. Молбата му е да бъде запалена от майка и, да се изпратят снимки от тържеството, за  да изненада Мариана, напомняйки моменти от щастливото и детство. В момента семейството живее в Ню Йорк, имат 2 дъщери, които говорят български език и обичат България. 

На вълнуващо тържество във фоайето на училището, учениците изпяха Коледни песни и отправиха поздрав към своите нови далечни приятели.

1977г.- Мариана в І клас

В очакване на гостенката

Най-малките Славейковци

Поздрав с песен

Развълнуваната майка

 

 

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Националната седмица на четенето бе отбелязана в ОУ “Пенчо Славейков“ с различни мероприятия, които да провокират у децата желание за среща с книгите.

Учениците от 4, 5, 6 и 7 клас  поставиха началото още в понеделник, като стартираха анкета „Чета, защото…“.

Последваха състезанията за „Най-добър четец“ по паралелки във 2,3, 5, 6 и 7 клас. Децата и учителите сами избраха състезателните текстове.

Състезание по правопис чрез решаване на тестови задачи бе проведено в 5, 6 и 7 клас. Първенците бяха удостоени с грамоти.

Най - емоционална беше седмицата за първокласниците. Част от тях слушаха коледни приказки в познатата обстановка на празнично украсените класни стаи. Други посетиха Градска библиотека "П.Пенев". Запознаха се справилата в библиотеката и как можеш да станеш читател. Разгледаха албум от изображения на светци и много други книжки. Чуха коледни приказки, прочетени от новите приятели-библиотекарите в Детски отдел. Попяха  зимни песни.

Пследният ден от Седмицата на четенето премина под надслова „Ден на книгата“. Ученици от 6 и 7 клас подариха свои книги за оформяне и обогатяване на класната библиотека.

Книжното царство много им хареса. Остава да подклаждаме запалената искрица.

 

 

 

МОЯТ СВЯТ

 

Нашето училище се включи в инициативата във връзка с отбелязването на Деня на подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето - 20 ноември, като г-н Галев направи изложба с детски рисунки на тема "Моят свят"

 

 

 

УЧЕБНА ТРЕНИРОВКА ПО ЕВАКУАЦИЯ

Учебна тренировка по евакуация проведоха учениците и учителите от ОУ "Пенчо Славейков" в Димитровград. Сигналът бе подаден от пожаро-известителната система в училището. За 2 минути и половина общо 720 ученици и 70 души учители и непедагогически персонал под строй напуснаха училището от определените изходи. При изключителна дисциплина всички се строиха на плаца пред сградата. Спряно бе електрическото захранване в цялата сграда.

В училищния двор преподавателят по физическо възпитание Живко Митев демонстрира гасене на пожар с пожарогасител. Проиграването на евакуационния план се осъществи под контрола на служители на Районната служба по противопожарна безопасност и защита на населението в града. Представителите на РСПБЗН - Димитровград отчетоха като успешна учебната тренировка. В ОУ "Пенчо Славейков" тя се провежда два пъти в годината. Ръководството на училището получи похвала за отличната организация и рекордно краткото време при извеждането на децата и персонала.

ОУ "Пенчо Славейков" бе първото училище в Димитровград, създало свой отбор "Млад огнеборец". Той е печелил награди в редица състезания на общинско и областно ниво, и участвал в националния кръг. През 2011 г. училищният отбор бе на международен летен лагер в Германия, организиран от противопожарната служба в немския Кюриц и благодарение на партньорството й с пожарната служба в Димитровград.

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

На 5 октомври учителите от ОУ“Пенчо Славейков“ – Димитровград отбелязаха по неповторим начин своя професионален празник – Международния ден на учителя. 

Директорът на училището – Снежана Ангелова поздрави всички учители за празника и изрази своята признателност за полагания от тях всеотдаен труд в обучението на децата и за приноса на всеки член на колектива за издигане на престижа на ОУ “Пенчо Славейков“.

Преподавателката в начален етап г-жа Антонина Димитрова поздрави учителите с празника като прочете няколко стихотворения от своята дебютна книга „Картини от една душевност“.

 

 

ОУ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“  СЕ ВКЛЮЧИ В „НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА“

През изминалата седмица учители и ученици от ОУ „Пенчо Славейков“  се включиха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“. Кампанията   на Уницеф се провежда  в целия свят за запознаване на младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие. Те    бяха подписани от лидерите на 193 страни по света и бяха представени на 25 септември 2015 г. от Организацията на обединените нации.

В часа на класа на учениците от ОУ “Пенчо Славейков“  в нагледен вид бяха представени  седемнайсетте глобални цели за устойчиво развитие. Техните символични обозначения бяха поставени във всяка класна стая, за да могат да предизвикат размисли и  дебати в следващите часове.

Подчинени на призива на кампанията  да се работи  с младото поколение, което да направи  нашата планета справедлива, здрава и устойчива, днес учители  от  училището доразвиха урока със специален час посветен на запознаване на третокласниците с трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, като нагледно и достъпно чрез филмче и снимки показаха, че трябва: 

- Да изкореним крайната бедност;

- Да се справим с неравенствата и несправедливостта;

- Да се справим с климатичните промени.

Министър Танев в ОУ "Пенчо Славейков"

На 17 септември министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев даде старт на юбилейната година, посветена на 150-ата годишнина от рождението на Пенчо Славейков, . Той гостува на официалното честване задно със заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов. Гостите бяха посрещнати с пита и сол от директора Снежана Ангелова, кмета на Димитровград Иво Димов, председателя на ОбС Стефан Димитров и директори на училища в града. 

Полезни сайтове

MOH           

РУО-Хасково

LiveEDU.BG

Национален образователен портал

виртуална библиотека

Словото - българската виртуална библиотека

НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ОТ ВИРТУАЛНИ БИБЛИОТЕКИ

Уикипедия 

e-Twinning

Е-образование

ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ

ЦАРСТВОТО НА ПРИКАЗКИТЕ

Портал за Деца и Родители

ДЕЧИЦА - забавен детски сайт

Аз-детето - българският детски портал

 
 

 

Изработване и администриране на сайта: Катя Гочева
e-mail: kgocheva66@abv.bg,
 Skype:katia.gocheva
Последна промяна: 30.11.2016