Начало Нагоре ЗА КОНТАКТИ СЪДЪРЖАНИЕ
           
        2012/2013 Прояви

               

2016/2017 Прояви
2015/2016 Прояви
2014/2015 Прояви
2013/2014 Прояви
2012/2013 Прояви
2011/2012 Прояви
2010/2011 Прояви
2008/2009 Прояви
2007/2008 Прояви
2006/2007 Прояви
2005/2006 Прояви
2004/2005 Прояви

САМОУПРВЛЕНИЕ 2013

Директор:
Ренате Майер – VІІв клас

ПД УД:  
Гергана Митева Митева – VІІа клас
Радослав Руменов Вълчанов – VІІв клас

ПД АСД:
Теодор Илиев Стоянов – VІІв клас

Педагогически съветник
Димитър Тошев Тодев – VІІІ клас
Анабела Красимирова Крумова –VІІа клас
Габриела Милкова Бойчева – VІІа клас

ЗАС:
Полина Васкова Василева – VІІа клас

Касиер:
Добромира Апостолова Димова – VІІа клас

Мед. сестри:  
Гергана Георгиева Гочева – VІІв клас
Анита Ивайлова Славова – VІІв клас
Моника Антоанова Иванова – VІІв клас
Жулиета Диянова вълкова – VІІа клас

Охрана:
Мирослав Маринов Ганев – VІІІ клас
Стилиян Кръстинов Захариев – VІІІ клас

Майстори :
Павел Стоянов Иванов – VІІІ клас
Дамян Митков Тенев – VІІІ клас

Чистачки
Пламена Илиева Ангелова  - VІІб клас
Петя Димова Петрова – VІІб
Радина Добрева Владова – VІІб

 

кампанията "Бъди грамотен"

За пети пореден път днес Димитровград е домакин на открита сесия от кампанията "Бъди грамотен".

Всеки желаещ може да се присъедини към инициативата и да провери правописните си умения от 11.00 до 14.00 часа на площада пред Общината.

За всички, които решат правописните тестове без грешка, има награди, поясняват организаторите.

Националната кампания "Бъди грамотен" се организира от Академика БГ от 2009 година. В нея досега са се включили над 23 000 души у нас.

Празникът на грамотността на 29-и април се реализира с подкрепата на Община Димитровград.

 

СЛАВЕЙКОВЦИ ПРАЗНУВАТ!

На 25 и 26 април ОУ ”Пенчо Славейков” чества  147 години от рождението на своя патрон – големия български поет Пенчо Славейков.

Преди тържеството на 25 април, от 10 часа, се проведе  щафетна обиколка, в която участваха представителни отбори на общинските училища – СОУ “Любен Каравелов”, СОУ ”Васил Левски”, ОУ ”Димитър Матевски”- гр. Меричлери  и ОУ ”Пенчо Славейков”.

С внасянето на училищното знаме  и с поставянето на  венец пред паметната плоча на поета започна празникът на Славейковци.

Уважаван гост на тържеството бе Антоанета Шаркова – началник на отдел “Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми” към Общината.

Г-жа Снежана Ангелова – директор на Основно училище ”Пенчо Славейков” - отправи приветствие към всички присъстващи и награди най-добрите отбори, класирали се на първите три места в общинската щафета.

Специален поздрав към Славейковци отправиха музикантите с ръководител Кирил Русев. Те изпълниха песни на групите “Пинк флойт” и “Революция Z” и предизвикаха много приятни емоции у празнуващите.

Тържеството продължи с награди торти за класовете победители от акцията “Лист по лист” и техните класни ръководители – Милена Русева, Росица Александрова и Денка Николова.

Грамоти получиха всички ученици от 4 до 7 клас, които заеха първо, второ и трето място в общинското състезание “Език свещен на моите деди”, което ОУ ”Пенчо Славейков” организира послучай празника.

В края на тържеството всички Славейковци заедно изпяха своята песен – химн  и изпратиха училищното знаме.

На следващия ден учениците, учителите и ръководството на ОУ ”Пенчо Славейков” със специален влак заминаха за град Сопот, разположен в полите на Стара планина.

 Чистият въздух, пролетното слънце и свежата зеленина на тучните поляни накараха Славейковци да се включат с радост в игри на открито – бързо бягане с чували, дърпане на въже, футбол и други забавления.

Те не пропуснаха да посетят манастира “Възнесение Христово”, където Васил Левски е приел монашеското име Игнатий през 1858 година, къщата музей на народния поет Иван Вазов, училището на Рада Госпожина от романа “Под игото”, както и да си направят снимки за спомен на централния площад пред паметника на Вазов.

След това всички се отправиха обратно към влака за Димитровград, обогатени с много нови впечатления и с радостно настроение.

 

 

проект "Не на тормоза в училище"

Щур купон спретна в училище рапърът Устата. Той гостува при нас по лична покана на седмокласничката Ренате Майер, която реализира проект срещу насилието в училище. Той е под надслов "Не на тормоза в училище"

Днес бе заключителният етап на разработката, когато бяха връчени и наградите в конкурсите за есе и рисунка срещу школската агресия. Седмокласничката Ренате сподели, че с проекта иска да провокира размисли у своите ученици и каза, че се надява да е променила ученици си към по-добро.

Гости на празника бяха и психолозите Кремена Станилова и Весела Недкова, които на среща с учениците коментираха какво е агресивно поведение и от къде се поражда насилието.

Да изберат позитивното поведение и да изразяват емоциите си по-често, посъветваха децата специалистите.

В специално обръщение към Славейковци директорът Снежана Ангелова подчерта, че взаимоотношенията в класовете трябва да са приятелски.

Своето мнение по темата даде и любимият на малки и големи рапър Иван Динев- Устата, който на достъпен за децата език им разказа за своето детство и проблемите, които е имал в училище. Певецът посъветва децата да задгърбят агресията и да гледат позитивно на преживяванията в училище, защото не няма да се върнат.

Изпълненията му превърнаха двора на училището в дискотека. В края на тържеството Устата се снима с всеки един клас по отделно.

 

БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ТАНЦИ И АЗ

Така Народно читалище Звездица-2003г.” са кръстили своя Образователен фолклорен концерт проведен на 18.04.2013г. в салона на ДТ „Апостол Карамитев”.

Изпълнители на проекта са Ансамбъл „Звездица”, Клуб „Цветарство”, Клуб „Доброволец” и Клуб „Битови сувенири и декорации” в партньорство с ОУ „П.Славейков”, ОУ „Ал.Константинов” и СОУ „Л.Каравелов”.

Нетрадиционният концерт съчетаваше в себе си атрактивните изпълнения на танцьорите от ансамбъла, викторина за публиката и състезание по бързо обличане на народна носия.

Учениците и от трите училища показаха завидни знания в областта на българските народни танци, музикалните фолклорни инструменти,  народните носии, българските хора и сцената. Получиха много награди от организаторите.

Най-емоционално беше състезанието по бързо обличане на носия. Публиката бурно подкрепяше своите отбори. Първи премериха сили момчетата. За някои от тях се оказа изпитание връзването на потури, увиването на пояс или поставянето на навуща. Нашите момчета заеха 3 място.

После дойде ред и на девойките. Както често е и в живота, те показаха повече сръчност и бързина. Заслужено спечелиха 1 място.

Всички напуснаха залата с радостни лица и с повече познания за богатото  българско наследство.

 

 

революция Z

Учениците от V-VІІ клас направиха клип на песента на филма "Революция Z", а в сцената с изписването на вуквата Z в двора на училището участваха и малките от ІІ-ІV клас. Ето какво сътвориха...

Първа пролет с 2г клас

Втори „г” клас на ОУ „П.Славейков” посрещна Първа пролет с четки и боички. Днес  те изразиха своята радост от настъпващата пролет чрез багри. А колко е хубаво да рисуваш с приятели  и то по този незабравим начин.

 

 

Поздрав за мама и баба

Ученици от 4а клас изработиха красиви кашпи с цветя и твориха стихове за празника на мама.

 

ИЗЛОЖБА ЗА БАБА МАРТА

На 1 март в ОУ "Пенчо Славейков" бе  организирана акция по раздаване на мартеници на влизащите ученици. Също така имаше и подредена изложба от мартенички и табла за празника.

поклонение пред апостола

 

37О ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИСАК НЮТОН

В зала "Асен крайшников" се проведе изложба на тема "Физическите закони на природата" в
чест на 370годишнината от рождението на Исак Нютон.

На изложбата бяха представени научната дейност и откритията на великия учен. Целта е да се
възвърне интереса на младите хора в областта на природните науки.

Учениците от нашето училище участват с постери за живота и дейността на физика и една
опитна постановка демонстрираща І принцип на механиката.

Активни участници са: Ренате Майер - 7в клас, Теодор Стоянов - 7в клас, Гергана Митева - 7а
клас,  Гергана Моллова - 7а клас, Анабела Крумова - 7а клас, Живко Димитров - 8 клас,
Димитър Тодев - 8 клас, Габриела Милкова - 7а  клас, Полина Василева - 7а клас.

На паметната му плоча пише:
"... Нютон..., който почти със свръх естествена сила на ума първи показа с помощта на факела
на математиката движението на планетите, пътя на кометите, прилива на океана. Нека
смъртните се радват на това, че в тяхната среда е живяло такова украшение на човешкия род"

Г-жа Анка Добрева и участващите ученици от 7 и 8 клас присъстваха на изложбата, а на 22.02.
2013 г. имаха дежурство в залата, където децата бяха екскурзоводи на посетителите.
Обясняваха, показваха, разказваха за великия учен.

4 - 8 февруари - Седмица на здравословното хранене

Във връзка с организираната  Седмица на здравословното хранене под надслов „Храната е важна” в училището се провеждат следните инициативи:

-       Конкурс за рисунка с учениците от І – ІV клас клас 

-       Конкурс за най-оригинален, вкусен и здравословен сандвич – разговор кои храни са полезни – ІІ клас

-       Конкурс за римувани стихчета и гатанки на тема „Обичам плодове и зеленчуци” – ІІ и ІV клас

-       Беседа от медицинкото лице в училище пред учениците от ІІ клас на тема„

-       Правила за здравословно хранене”, „Какво знаем за тялото си”

 

5 февруари - международен Ден за безопасен интернет

На 5 февруари 2013 г. в ОУ „Пенчо Славейков“ отбелязахме Международния ден за безопасен интернет  с открити уроци на тема: „Нашите права, отговорности и сигурност в он-лайн общуването“ Учениците от 6а и 6б клас  дискутираха как да се предпазят от вредно и незаконно съдържание в Интернет и обогатиха  познанията  си  в сферата на безопасността и сигурността във виртуалното пространство. Децата бяха разделени на групи от по 4-5 деца и им бяха раздадени предварително подготвени карти за самостоятелна работа. Задачата бе да определят „правилна“  и „неправилна“ позиция на написаните твърдения. След което определените от групите говорители представиха  резултата от поставеното упражнение.

От 13 часа  ученици от 6в клас наблюдаваха на живо заседанието от  Зала „Изток“ в Народното събратие дискусиите на първия по рода си ТийНЕТ Парламент, посветен на международния Ден за безопасен интернет.  Десет делегати,  избрани с гласуване във Фейсбук, представиха своите предложения за изработване на  Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България. За децата беше много вълнуващо. Това пролича от дискусията, която възникна.  Девойка от ТийНЕТ Парламента изрази мнение, че важна роля  за поведението на децата он-лайн имат родителите. Ина Апостолова от 6в клас се съгласи с това мнение, но и добави, че безопасността на учениците в Интернет е въпрос и на тяхна лична отговорност. Последваха множество мнения, които децата с интерес обсъдиха.

Посредством тези инициативи на учениците бяха дадени насоки за безопасно ползване на мрежата, беше  насърчено тяхното  конструктивното творческо мислене, което да развие определени умения и навици за засилване на положителната роля на новите технологии в процеса на обучение и всекидневното общуване он-лайн.

 

Благотворителна коледна акция „Помощ за семейство в беда”

Учениците от 4б клас решиха да помогнат на семейство в беда – с 5 деца, две от които наши ученици, брат инвалид, бебе и без баща. Родителите им подготвиха различни хранителни продукти, с които семейството да изживее спокойни празници, а децата да почувстват удовлетворение от стореното добро.

благотворителната коледна акция „Освободи се от излишното”

През Декември стартира акция „Освободи се от излишното”.  Ученици, учители и служители от училище откликнаха на призива за помощ и донесоха дрехи, обувки, играчки и книжки – вещи, които отлежават в къщи и не носят радост, но някой има нужда от тях.

С тяхна помощ грейнаха усмивки на лицата на дечица, повярваха в доброто и обещаха да го предадат нататък. Някой ден, когато могат и те да помогнат.

работилницата на Дядо Коледа

Изгорели електрически крушки използваха славейковци в работилницата на Дядо Коледа, която отвори врати от началото на седмицата в Детския отдел на Градска библиотека "П.Пенев".

Те се превърнаха в ефектна коледна изненада, след като бяха оцветени и облепени с различни материали от децата от ІІ г клас с класен ръководител г-жа Боряна Тренева. Учениците се забавляваха истински докато превръщат отпадъка в празнична украса.

Идеята в тазгодишното издание на Работилницата на Дядо Коледа да се правят сувенири от отпадъчни материали е на г-жа Светла Билярска - библиотекар.

 

ЧИТАТЕЛСКА ЩАФЕТА  - ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА "ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ"

За третокласниците от ОУ ”Пенчо Славейков” месец ноември  премина под  знака на творчеството на шведската детска писателка Астрид Линдгрен. Това е поредната инициатива в училището, която цели да провокира интереса към четенето. В продължение на месец учениците четоха откъси от „Пипи дългото чорапче”. На 3 ноември 2012 г. се проведе финалния етап на „Читателската щафета”.

Занятието започна с презентация за живота на писателката и мотивите и да започне да твори, учениците се запознаха с нейното отношение към децата. Следваха цитати от книгата „ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ’’, от които  третокласниците научиха как самата авторка  представя героинята си  на своите малки читатели.

Следващия етап бе читателската щафета, при която отбори от всеки клас се включиха, прочитайки „Пипи тръгва на училище”. Децата изразиха своята представа за героинята чрез множество рисунки, които бяха включени в изложба. Интересна за всички бе викторината с въпроси от живота на Пипи Дългото чорапче.

Занятието завърши с ревю на момичета, които бяха облечени като своята любима героиня.

Мероприятието бе проведено по интересен за учениците начин, което ги обогати с нови знания и ги зареди с много положителни емоции.

 

 

ЧИТАТЕЛСКА ЩАФЕТА

За да се засили интересът към четенето в ОУ ”Пенчо Славейков” се търсят различни начини.

Повод за днешната инициатива е финалният етап на „Читателска щафета”, посветена на вълшебния разказвач Ангел Каралийчев, известен със своите приказки и разкази за деца.

За отбелязване на  40 години от смъртта на Ангел Каралийчев /14 декември/ в ОУ „Пенчо Славейков”  109 ученици от  четвърти клас в продължение на четири седмици    се запознаваха с част от творбите на автора, четоха произведения от него  и рисуваха любимите си герои от приказките, които са прочели. Днес с внимание и интерес  учениците показаха наученото и демонстрираха читателска техника.  

Събитието започна с приказка за вълшебника Ангел Каралийчев и кратки биографични данни .

Следваха откъси  от творби на писателя, където учениците  показаха, че са чели много и познаха  от кои приказки са те .

Отличното представяне въодушеви  учениците и те с интерес се включиха в следващия етап – да отгатнат приказката и героите  в  нарисуваните от самите тях  илюстрации към приказки по Ангел Каралийчев. 

Читателската щафета продължи с изразително четене на приказката „Юнакът със звезда на челото и неговият рогат кон”. Участваха ученици от всички четвърти класове.

В края бе подготвена още една изненада – учениците да разпознаят  показани предмети от известни приказки на Ангел Каралийчев. Децата с ентусиазъм се включиха и в тази интересна игра.

Така завърши едно духовно обогатяване, проведено по много интересен начин за учениците.

 

Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП на 16.11.12 г. в ОУ„Пенчо Славейков” се проведоха редица инициативи.

Учениците от І-ви клас, обособени по центрове, нареждаха пъзели от пътни знаци.

С учениците от ІІ, ІІІ и ІV класове във фоайето на училището се проведоха викторини чрез интерактивни задачи.

При учениците от V клас бе инспектор Генчо Вълчанов от пътна полиция  Димитровград, който говори за безопасността на пътя, безопасния маршрут до дома, опасностите на пътя при пресичане и запозна учениците с пътно-транспортните произшествия.

Инициативите дадоха възможност на учениците да си припомнят правилата за движение по пътищата, за безопасно поведение на улицата, за опасните и безопасни места на пътя, за велосипеда като превозно средство и за пътните знаци.

Всички научиха много важни неща, за да могат да се предпазват от ПТП и да пазят своя живот. 

Виж снимки от ТУК

Четвъртокласници творят картини в парк "Марица"

С рисунки върху асфалт украсиха парк "Марица" четвъртокласниците от  ОУ "П.Славейков". Инициативата за разходката и творчество сред природата е на преподавателите от четвъртите класове - г-жа П. Йорданова, г-жа Е. Маркова, г-жа М. Господинова, г-жа Н. Станева, г-жа Б. Христова и г-жа И. Петкова. В продължение на близо час Славейковци твориха в различни цветове и така се появиха слънца, дъги, цветя и положителни емоции.

 

Литературно четене "Алиса в страната на чудесата"

Литературно четене  на книгата "Алиса в страната на чудесата" организираха в Градска библиотека "Пеньо Пенев". Повод за мероприятието е, че през 2012 г. се навършват 180 години от  рождението на автора.

Учениците от 3 "в" клас с ръководител Яна Събева се постарха да четат изразително и гладко любимите си откъси от книгата с автор Луис Карол. За победителите имаше и награди.

 

Програмата „Световно предизвикателство”

Учениците от 1 "а" клас с класен ръководител Марияна Стефанова  при  ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград  вече тръгнаха с крачкомери. Програмата „Световно предизвикателство”, има за цел да стимулира физическата активност на подрастващото поколение.

В продължение на 50 дни участниците ще носят крачкомери и ще измерват разстоянието, което изминават пеша.Броя на направените крачки ще се вписват в специална компютърна програма, където стъпките ще се преизчисляват в километри. Колкото по-активен е класът в „реалния” живот, толкова по-надалеч ще пътуват във „виртуална” екскурзия по света.Посещавайки различни забележителности, учениците ще могат да научават географски и исторически факти, ще разглеждат фотоси и усъвършенстват езикови знания и дигитални умения.

Стартът започна средно с 12 000 крачки дневно, постепенно се увеличаваха и стигнаха над 20 000. Днешният ден беше определен за постигане на среден резултат 33 000 крачки. За целта деца и родители отидоха в парк „Марица”, където проведоха спортни игри. Всички се забавляваха.

Тържество по случай 22 години служба на Корпуса на мира в България Камелия Желязкова с Дейвид Маккалън (доброволец от Корпуса на мира в ОУ "П. Славейков") и Майкъл Херингтън в София, Централен военен клуб.

Полезни сайтове

MOH           

РУО-Хасково

LiveEDU.BG

Национален образователен портал

виртуална библиотека

Словото - българската виртуална библиотека

НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ОТ ВИРТУАЛНИ БИБЛИОТЕКИ

Уикипедия 

e-Twinning

Е-образование

ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ

ЦАРСТВОТО НА ПРИКАЗКИТЕ

Портал за Деца и Родители

ДЕЧИЦА - забавен детски сайт

Аз-детето - българският детски портал

 
 

 

Изработване и администриране на сайта: Катя Гочева
e-mail: kgocheva66@abv.bg,
 Skype:katia.gocheva
Последна промяна: 30.11.2016